De stopzetting van Russisch gas door Oekraïne heeft de prijzen op Europese markten opgedreven. Europa kampt met snel slinkende voorraden en stijgende prijzen door kou en beperkte leveringen.
De gasprijzen op de Europese markten zijn aanzienlijk gestegen na de stopzetting van de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne op 1 januari 2025. Op de Nederlandse TTF-beurs, een referentiepunt voor de Europese markt, stegen de prijzen met meer dan 4% tot 51 euro per megawattuur, het hoogste niveau sinds oktober 2023.
Ook op de Belgische markt zijn vergelijkbare prijzen waargenomen, waarbij gas tegen hetzelfde tarief wordt verhandeld. De prijsstijging werd verder beïnvloed door de lage temperaturen in Noord-Europa, wat leidde tot een snelle afname van de gasvoorraden.
Volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe nemen de Europese gasvoorraden af in het snelste tempo van de afgelopen jaren, met een vulgraad van ongeveer 71%. In België is de daling nog sneller, van 100% in november naar slechts 65%.
Ondanks de stijgende prijzen en afnemende voorraden verwacht de Europese Unie geen onmiddellijke energiecrisis. Toch verhoogt de marktvolatiliteit de kosten voor huishoudens en bedreigt het de concurrentiepositie van Europese bedrijven.
Centraal-Europese landen, zoals Hongarije en Slowakije, zijn het meest kwetsbaar, omdat in 2023 65% van hun gasverbruik via de Oekraïense route werd geleverd. De Europese Commissie heeft voorgesteld om getroffen landen te ondersteunen door gas uit Griekenland, Turkije en Roemenië via de Trans-Balkanroute te leveren.