Porsche-aandelen daalden na waarschuwing voor lagere verkopen en stijgende kosten. Het bedrijf schrapt 4.000 banen. Omzet 2024: 40,1 mld. euro, 1% daling. Zwakke EV-vraag en Chinese concurrentie drukken.
De aandelen van Porsche daalden woensdagmiddag op de beurs in Frankfurt met 4,9%. De reden was een tweede winstwaarschuwing binnen twee maanden die het bedrijf uitgaf. Porsche wees op de mogelijke negatieve gevolgen van dalende verkopen en stijgende kosten. Tegelijkertijd kondigde het bedrijf aan dat het binnen een bredere reorganisatie tot 4.000 banen gaat schrappen. Het doel is om de efficiëntie van het bedrijf op middellange en lange termijn te verhogen.
De Porsche-groep behaalde vorig jaar een omzet van 40,1 miljard euro, een daling van 1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf gaf aan dat concurrerendere prijzen en aanpassingsmogelijkheden van de voertuigen hebben geholpen om de verliezen deels te beperken. De operationele winst van de groep bedroeg 5,6 miljard euro, een aanzienlijke daling ten opzichte van 7,3 miljard euro in 2023. De operationele omzetmarge daalde van 18% naar 14,1%, wat de krimpende winstmarges weerspiegelt.
In februari kondigde het bedrijf aan dat het 800 miljoen euro zou investeren in de ontwikkeling van nieuwe hybride en verbrandingsmotormodellen. Deze stap zou echter de winsten dit jaar negatief kunnen beïnvloeden. Porsche bevestigde ook dat het tegen 2029 ongeveer 1.900 banen gaat schrappen. Daarnaast zullen nog eens 2.000 banen verdwijnen na het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten. Medewerkers krijgen een ontslagvergoeding of de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan.
„De hele auto-industrie bevindt zich al in een moeilijke positie vanwege de mismatch tussen regelgeving rond de overgang naar elektrische voertuigen en de ongelijke vraag naar EV’s onder consumenten. Daarnaast is er de groeiende concurrentie uit China en een zwak consumentenvertrouwen,” zei Russ Mould, investment director bij AJ Bell. „Bij Porsche wordt de situatie verergerd door problemen in de toeleveringsketen en vertragingen bij de lancering van nieuwe modellen. Nu er ook nog tarieven bijkomen, lijkt het voor Porsche nog moeilijker om zijn doel van een marge van 20% te bereiken.”
Mould benadrukte ook dat het streven naar een efficiënter bedrijf en het vervangen van sleutelmanagers goede stappen voor Porsche kunnen zijn, maar op korte termijn waarschijnlijk weinig zullen helpen. De dochteronderneming van Volkswagen streeft op lange termijn naar een omzetmarge van meer dan 20%, maar verwacht op middellange termijn een marge van 15% tot 17% vanwege het uitdagende zakelijke klimaat.
Porsche, net als andere Duitse luxe automerken zoals Audi en Mercedes-Benz, voelt de gevolgen van de dalende vraag in China. Stijgende kosten van levensonderhoud zorgen ervoor dat consumenten minder bereid zijn om geld uit te geven aan luxegoederen. Het bedrijf wordt ook geconfronteerd met toenemende concurrentie op de thuismarkt van Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen, zoals BYD, Geely en SAIC. Deze fabrikanten winnen steeds meer marktaandeel in Europa door goedkopere producten met moderner design en meer functies aan te bieden.
De lagere vraag naar elektrische voertuigen in Europa heeft ook Porsche negatief beïnvloed. Relatief hoge rentetarieven en inflatie blijven een druk leggen op de portemonnee en het sentiment van consumenten. Deze trend heeft ook andere grote EV-producenten zoals Tesla getroffen, dat eveneens te maken heeft met groeiende concurrentie uit China en sinds het begin van dit jaar al 40% van zijn marktwaarde heeft verloren. Kopers keren zich ook steeds meer af van Tesla vanwege de groeiende onvrede over de toenemende betrokkenheid van Elon Musk bij de Amerikaanse politiek en zijn openlijke steun voor extreemrechtse figuren in Europa.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.