De olieprijzen zijn gedaald tot het laagste niveau in een jaar vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China. China heeft vergeldingsheffingen op Amerikaanse olie ingevoerd, wat de vraag heeft doen dalen.
De olieprijzen zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 31 december 2024 vanwege de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Investeerders maken zich steeds meer zorgen over een vertraging van de mondiale economische groei en een afnemende vraag naar energie in China, 's werelds grootste olie-importeur. Dinsdag kondigde de Chinese Tariefcommissie van de Staatsraad aan dat zij vanaf 10 februari een heffing van 15% zal invoeren op steenkool en vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS, evenals een heffing van 10% op Amerikaanse ruwe olie, landbouwmachines en bepaalde voertuigen. Gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) toonden bovendien aan dat de olievoorraden in de VS de marktverwachtingen aanzienlijk overtroffen, wat verder wijst op een verzwakking van de vraag. Beide oliebenchmarks lieten een lichte stijging zien tijdens de Aziatische handelssessie op donderdag, maar bleven op het laagste niveau van dit jaar.
De olieprijzen staan onder druk omdat uit gegevens over de voorraden in de VS bleek dat de voorraden voor de tweede week op rij zijn gestegen. De olievoorraden namen in de week eindigend op 31 januari toe met 8,66 miljoen vaten, wat aanzienlijk hoger was dan de verwachte stijging van één miljoen vaten. Deze stijging volgde op een toename van 3,5 miljoen vaten in de voorgaande week, wat wijst op een verzwakking van de vraag. Eerder waren de olievoorraden in de VS negen weken op rij gedaald tussen eind november en begin januari, waardoor de olieprijzen naar een vijfmaands hoogtepunt werden gestuwd, dat halverwege januari werd bereikt.
Ook politieke factoren hebben druk uitgeoefend op de oliemarkt. Vorige maand riep de Amerikaanse president Donald Trump Saoedi-Arabië en OPEC op om de olieprijzen te verlagen, terwijl hij plannen bevestigde om de olieaanvoer uit de VS te verhogen. Deze week voerde Trump een heffing van 10% in op Chinese goederen, wat vergeldingsmaatregelen van China uitlokte en de zorgen over een vertraging van de vraag in 's werelds twee grootste economieën versterkte. Het Witte Huis heeft ook gedreigd met een heffing van 10% op Canadese olie, hoewel Trump de beslissing met 30 dagen heeft uitgesteld voor verdere onderhandelingen.
Ondanks de huidige daling van de olieprijzen kunnen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten verdere steun bieden. De Amerikaanse president Trump heeft voorgesteld om de controle over Gaza over te nemen, wat regionale conflicten zou kunnen intensiveren. Ook wordt verwacht dat hij de sancties tegen Iran zal versterken, waarbij hij heeft verklaard de olie-export van Teheran tot nul te willen reduceren.
Volgens de EIA vertegenwoordigt Iran 24% van de oliereserves in het Midden-Oosten en 12% van de wereldwijde reserves. De olie-export is sinds 2022 toegenomen na de Russische invasie in Oekraïne, waarbij het huidige aanbod 1,5 miljoen vaten per dag bereikt, wat neerkomt op 1,4% van de wereldwijde productie. Een rapport van S&P Global merkte echter op: "De verkiezingsoverwinning van Donald Trump als Amerikaanse president, evenals de voortdurende conflicten in het Midden-Oosten, zullen waarschijnlijk leiden tot een stagnatie van de Iraanse oliegroei en de plannen van het land om zijn productiecapaciteit te verhogen, in gevaar brengen."
Iran heeft OPEC opgeroepen zich te verenigen tegen mogelijke Amerikaanse sancties op olie. Op 3 februari stemde OPEC+ in met het plan om vanaf april geleidelijk de aanvoer te verhogen, waarbij de EIA van de lijst met bronnen voor productiemonitoring werd geschrapt.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.