LVMH-topman Bernard Arnault bekritiseert Brusselse bureaucratie en waarschuwt voor handelsspanningen tussen EU en VS die Europese bedrijven schaden. #Economie #Luxegoederen
Bernard Arnault, voorzitter en CEO van het Franse luxeconglomeraat LVMH, heeft opgeroepen tot een vrijhandelszone tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Hij waarschuwde dat onopgeloste handelsspanningen Europese bedrijven ernstig zouden kunnen schaden.
Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van LVMH benadrukte Arnault dat Europese leiders "slim" moeten onderhandelen met de Amerikaanse regering. Hij pleitte ervoor dat nationale regeringen een actievere rol spelen in plaats van de onderhandelingen uitsluitend aan Brussel over te laten, dat hij omschreef als het centrum van de "bureaucratische macht" van de EU.
De uitspraken van Arnault volgden op nieuwe tarieven die door de Amerikaanse regering waren aangekondigd. Zijn standpunt lijkt op een eerdere oproep van Elon Musk voor een nultariefzone tussen de VS en de EU. De EU heeft lang gepleit voor een "zero-for-zero"-akkoord, maar de Amerikaanse regering heeft dit voorstel afgewezen.
LVMH, bekend van merken als Moët & Chandon, Louis Vuitton en Dior, verloor onlangs zijn positie als grootste luxebedrijf ter wereld aan concurrent Hermès. Eerder deze week daalden de aandelen van LVMH met 7,8% na tegenvallende verkoopcijfers in het eerste kwartaal.
Arnault uitte ook kritiek op het Europese regelgevingsklimaat:
"Europa wordt niet bestuurd door een politieke macht, maar door een bureaucratische macht die zich bezighoudt met het uitvaardigen van regels die onze bedrijfssectoren benadelen."
Hij gaf aan dat LVMH mogelijk gedwongen wordt om zijn productie in de VS uit te breiden om tarieven te omzeilen. In 2019 opende het bedrijf al een Louis Vuitton-werkplaats in Texas, maar volgens Arnault heeft deze locatie tot nu toe onderprestaties geleverd. De VS vertegenwoordigt 25% van de totale omzet van LVMH.
Daarnaast bekritiseerde Arnault de voorgestelde verhogingen van de vennootschapsbelasting in Frankrijk, die hij bestempelde als een "belasting op 'Made in France'". Hij waarschuwde dat dit bedrijven zou kunnen aanzetten om zich in het buitenland te vestigen.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering, die plaatsvond in een conferentiezaal bij het Louvre, demonstreerden activisten voor hogere belastingen voor de rijksten. Een woordvoerder van de groep 350.org stelde: "Een belasting van 2% op het vermogen van de ultrarijken in Frankrijk zou jaarlijks €25 miljard kunnen opleveren, genoeg voor investeringen in publieke diensten en een eerlijke energietransitie."
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.