Goud bereikt nieuw record door handelsoorlog VS-China. Beleggers zoeken veilige haven in onzekere economische tijden. Prijs steeg met een derde sinds begin dit jaar.
Goud bereikt een nieuw record vanwege zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China
De goudprijs heeft een historisch hoogtepunt bereikt, aangezien beleggers zich zorgen maken over de gevolgen van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Spotgoud bereikte woensdag een piek van $3.357,40 per ounce, waarna het licht daalde. Sinds het begin van dit jaar is de prijs met ongeveer een derde gestegen.
Deze stijging volgt op uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, die aangaf dat het protectionistische beleid van president Donald Trump waarschijnlijk tot tragere economische groei, hogere prijzen en werkloosheidsrisico’s zal leiden.
“Goud wordt gezien als een veilige haven voor beleggers in tijden van economische onzekerheid,” merken analisten op. De waardestijging weerspiegelt de groeiende nervositeit op de financiële markten.
Tijdens een toespraak bij de Economic Club of Chicago benadrukte Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, dat de recent aangekondigde tarieven de economische groei kunnen vertragen en consumentenprijzen kunnen opdrijven. Zijn woorden kwamen na een periode van volatiliteit op de markten, veroorzaakt door nieuwe importheffingen en een escalerend handelsconflict tussen de VS en China.
“Goud bevindt zich in een volledige vluchtmodus en is uitgegroeid tot de meest populaire belegging ter wereld,”
aldus Stephen Innes, hoofd handel en marktstrategie bij SPI Asset Management. “De dollar wankelt onder het gewicht van protectionistische maatregelen, en beleggers verliezen vertrouwen in alles wat met politieke besluitvorming te maken heeft.”
Analisten vergelijken de huidige goudrally met die tijdens de Iraanse Revolutie ruim veertig jaar geleden, toen de prijs tussen november 1979 en januari 1980 bijna 120% steeg. Afgelopen maand overschreed goud voor het eerst de grens van $3.000 per ounce, mede door de onzekerheid over de impact van de wereldwijde handelsoorlog.
Jesper Koll van adviesbureau Monex Group stelt dat beleggers massaal naar goud vluchten als “een verzekering tegen inflatie en overheidsbeleid zonder duidelijke koers.”“Iedereen zoekt tastbare activa. Het wordt steeds duidelijker dat de aanpak van het Trump-kabinet—‘snel handelen en zaken verstoren’—niet zal veranderen,” voegde hij toe.
De invoering van Amerikaanse importheffingen, bedoeld om buitenlandse producten duurder te maken, heeft inflatieangsten aangewakkerd. Dit heeft beleggers ertoe aangezet om te investeren in zogenaamde safe-haven activa, zoals goud.
Sinds zijn terugkeer naar het Witte Huis in januari heeft Trump tarieven van 145% op Chinese goederen ingesteld, waarop China reageerde met een vergeldingsmaatregel van 125% op Amerikaanse import. Daarnaast bestaat er onzekerheid over mogelijke nieuwe tarieven op producten uit andere landen, waarvan de invoering voorlopig met 90 dagen is uitgesteld.
De Amerikaanse regering verdedigt de maatregelen door te stellen dat ze de productie terug naar de VS zullen brengen, banen zullen creëren en miljarden aan belastinginkomsten zullen genereren.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.