Vrouwen in de EU verdienen gemiddeld 12% minder dan mannen. Een analyse van de gender pay gap toont verschillen in Europa. Ontdek welke landen de grootste ongelijkheden hebben.
Ondanks vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid verdienen vrouwen in de Europese Unie nog steeds 12% minder dan mannen. Volgens Eurostat-gegevens uit 2023 verdienden vrouwen gemiddeld slechts 88 euro voor elke 100 euro die mannen verdienden. Dit verschil is sinds 2013 wel met vier procentpunten afgenomen, maar blijft een belangrijk probleem.
De gender pay gap, oftewel het verschil in beloning tussen vrouwen en mannen, varieert sterk tussen de EU-landen. Terwijl vrouwen in Luxemburg zelfs 0,7% meer verdienen dan mannen, is dit verschil in Letland 19%. In Oostenrijk en Tsjechië verdienen vrouwen 82 euro voor elke 100 euro die mannen verdienen. Bij een gemiddeld maandsalaris van 2.000 euro in Oostenrijk zouden vrouwen maandelijks 360 euro minder verdienen dan mannen.
Interessant is dat het verschil in sommige landen zoals België, Italië en Roemenië minder dan 5 euro per 100 euro bedraagt. Italië behoort zelfs tot de landen met de kleinste verschillen, waar vrouwen 98 euro verdienen voor elke 100 euro die mannen verdienen. In Duitsland, dat op de vijfde plaats staat van 31 landen, verdienen vrouwen slechts 82 euro voor elke 100 euro die mannen verdienen.
Oost- en Midden-Europese landen vertonen over het algemeen grotere inkomensverschillen, terwijl Zuid-Europa, inclusief Italië, Spanje en Portugal, tot de regio's met de kleinste ongelijkheden behoort. Verrassend genoeg hebben ook Scandinavische landen, die bekend staan om hun gendergelijkheidsbeleid, hogere verschillen dan het EU-gemiddelde.
Waarom verdienen vrouwen minder? De Europese Commissie identificeert vier hoofdoorzaken: de oververtegenwoordiging van vrouwen in lagere betaalde sectoren, de ongelijke verdeling van betaald en onbetaald werk, het zogenaamde "glazen plafond" en discriminatie in beloning. Vrouwen zijn vaak werkzaam in sectoren zoals gezondheidszorg, zorg en onderwijs, die systematisch ondergewaardeerd worden. Tegelijkertijd besteden ze meer tijd aan onbetaald werk zoals huishoudelijk werk en kinderopvang.
De Europese Unie probeert deze problemen aan te pakken via de richtlijn over loontransparantie. Deze moet helpen om ongerechtvaardigde loonverschillen aan het licht te brengen en een eerlijkere beloning te bevorderen. Toch is er nog veel ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van werkgelegenheid, waar de werkgelegenheidsgraad van mannen in alle 32 Europese landen hoger is dan die van vrouwen.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.