Frankrijk ziet grootste tekort op lopende rekening in 10 maanden, terwijl de DAX herstelt na verliezen en Europese beurzen rebounden na handelsspanningen. Zilver stabiliseert en Oostenrijkse handelsoverschot krimpt.
Frankrijk heeft in februari 2025 een tekort op de lopende rekening van 1,9 miljard euro geregistreerd, een stijging ten opzichte van het gecorrigeerde tekort van 1,3 miljard euro in januari. Dit is het grootste tekort sinds april 2024, voornamelijk veroorzaakt door een toename van het tekort op de goederenrekening tot 6,4 miljard euro, tegenover 5,8 miljard euro in de voorgaande maand. Daarentegen steeg het overschot op de dienstenrekening licht naar 4,1 miljard euro. Het overschot op de primaire inkomens bleef stabiel op 4,3 miljard euro, terwijl het tekort op de secundaire inkomens onveranderd bleef op 3,9 miljard euro.
De Duitse aandelenbeurs in Frankfurt heeft dinsdag een herstel laten zien, met een stijging van meer dan 1% voor de DAX-index, die daarmee boven de 20.000 punten uitkwam. Dit betekende een einde aan een vierdaagse neerwaartse trend, die plaatsvond tegen de achtergrond van oplopende handelsspanningen. Het optimisme over mogelijke versoepeling van Amerikaanse tarieven droeg bij aan het herstel, ondanks aanhoudende onzekerheid. Siemens Energy behoorde tot de grootste stijgers met een winst van meer dan 5%, gevolgd door bedrijven als Sartorius en Rheinmetall. Aan de andere kant leden Vonovia en Infineon Technologies verliezen van 1,5% tot 2%.
De zilverprijs stabiliseerde dinsdag boven de $30 per ounce, na een periode van volatiliteit als gevolg van onzekerheid over de wereldhandel. Eerdere zorgen over een mogelijke recessie door handelstarieven hadden voor uitverkopen gezorgd, maar het sentiment verbeterde licht na signalen van onderhandelingen tussen de VS en handelspartners. De Amerikaanse minister van Financiën meldde dat tientallen landen contact hebben opgenomen over tariefverlichting. Tegelijkertijd dreigde de Amerikaanse president met extra tarieven op Chinese goederen, wat de spanning in de handelsrelaties verder opvoerde.
Britse aandelen sloten dinsdag meer dan 1% hoger, na vier opeenvolgende verliesdagen als gevolg van handelsspanningen. Sinds de aankondiging van nieuwe tarieven was ongeveer 11% van de marktwaarde verdampt. Vooral defensie- en luchtvaartbedrijven zoals Rolls-Royce en BAE Systems presteerden sterk, met winsten tot 5%. Ook grondstoffenbedrijven zoals Glencore en Antofagasta boekten forse stijgingen, gesteund door hogere koperprijzen.
Oostenrijk zag zijn handelsoverschot in januari 2025 sterk teruglopen tot 0,31 miljard euro, vergeleken met 0,81 miljard euro een jaar eerder. Exporten daalden met 1,7%, vooral door lagere verkopen van machines en voertuigen. Importen stegen daarentegen met 1,5%, voornamelijk door hogere aankopen van industriële en verwerkte goederen. De handel met niet-EU-landen vertoonde een daling in exporten, terwijl importen uit deze regio juist toenamen.
Europese beurzen herstelden dinsdag na een scherpe daling eerder in de week. De STOXX 50 en STOXX 600 stegen respectievelijk met 1,7% en 1,5%, na eerdere verliezen tot multi-maanddieptepunten. Ondanks aanhoudende handelsspanningen boekten bijna alle sectoren winst. Bedrijven zoals LVMH, Hermès en ASML behoorden tot de topperformers. De Europese Commissie bevestigde een afgewezen voorstel voor een nultariefovereenkomst met de VS, terwijl China dreigde met tegenmaatregelen.
Chinese aandelen stegen dinsdag na overheidsinterventies om de markt te stabiliseren. De Shanghai Composite sloot 1,58% hoger, terwijl de Shenzhen Component 0,64% won. Staatsbedrijven kondigden aandelenterugkoopprogramma’s aan, en de centrale bank ondersteunde verdere aankopen door het staatsfonds Central Huijin. Dit gebeurde ondanks dreigementen van de Amerikaanse president over hogere tarieven op Chinese goederen. Bedrijven zoals Kweichow Moutai en Contemporary Amperex behoorden tot de grootste stijgers.
Frankrijk noteerde in februari 2025 een handelstekort van 7,9 miljard euro, hoger dan verwacht en het grootste sinds september 2024. Importen stegen met 2,4%, vooral door meer aankopen van communicatieproducten en transportmiddelen. Exporten bleven stabiel, met regionale verschillen: een daling naar de EU en het Midden-Oosten, maar een stijging naar Amerika en Azië.