Europese aandelen dalen opnieuw door handelsspanningen na nieuwe Amerikaanse tarieven. STOXX 50 en 600 verliezen ruim 2%. EU overweegt tegenmaatregelen van 25% op €22 miljard aan VS-export.
De Europese aandelenmarkten bevinden zich opnieuw in het rood na een scherpe daling op woensdag. Deze neerwaartse beweging volgt op de winsten van de vorige sessie en wordt toegeschreven aan oplopende handelsspanningen na de invoering van nieuwe Amerikaanse tarieven, waaronder een cumulatief tarief van 104% op Chinese importen. De STOXX 50 daalde met 2,6%, terwijl de bredere STOXX 600 2,5% verloor, waardoor de winsten van dinsdag grotendeels teniet werden gedaan.
De verliezen waren wijdverspreid, met alle sectoren in negatief gebied. Vooral farmaceutica, olie & gas, grondstoffen en vastgoed lieten een sterke terugval zien. Tegelijkertijd overweegt de Europese Commissie vergeldingsmaatregelen, waaronder tarieven tot 25% op Amerikaanse exportgoederen ter waarde van ongeveer €22,1 miljard.
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak dinsdag met de Chinese premier Li Qiang en benadrukte de noodzaak van een "onderhandelde oplossing" voor wat zij omschreef als "de wijdverbreide verstoring veroorzaakt door de Amerikaanse tarieven."
Ook grote bedrijven leden aanzienlijke verliezen, waaronder Novo Nordisk (-5,7%), SAP (-1,9%), LVMH (-3%), Nestlé (-1,6%) en ASML Holding (-2,5%).
Eerder op de dag wezen toekomstige marktindicatoren al op een zwakke opening, waarbij futures voor de Euro Stoxx 50 en Stoxx 600 beide ongeveer 4% lager stonden. Beleggers vrezen dat een escalerende handelsoorlog de wereldeconomie in een recessie zou kunnen storten, wat leidt tot een verkoopgolf in risicovolle activa.
De huidige neerwaartse trend volgt op een kortstondig herstel op dinsdag, toen Europese aandelen hun scherpste vierdaagse daling sinds de pandemie achter zich lieten. De Stoxx 50 steeg toen met 2% en de STOXX 600 boekte een winst van meer dan 2,7%, de beste dag sinds 2022. Toch bleven de handelsspanningen hoog, waarbij EU-functionarissen tegenmaatregelen aankondigden, waaronder mogelijke digitale belastingen en tarieven van 25% op bepaalde Amerikaanse producten.
China heeft ondertussen opnieuw bevestigd dat het van plan is vergeldingsmaatregelen te nemen. Op bedrijfsniveau boekte Infineon winst na de aankondiging van een overname van Marvells automotive-divisie ter waarde van $2,5 miljard.