De Europese Commissie presenteerde het Clean Industry Pact met 100 miljard euro. Doel: schone technologieën bevorderen, emissies verminderen en de EU-concurrentiepositie tegenover China en de VS versterken.
De Europese Commissie heeft haar Clean Industry Pact gepresenteerd, dat bedrijven moet ondersteunen bij de ontwikkeling van schone technologieën. Als reactie op internationale concurrentie plant ze 100 miljard euro te investeren. Deze stap moet ervoor zorgen dat de Europese Unie het mondiale centrum voor groene technologieën wordt.
Een van de belangrijkste doelstellingen is om decarbonisatie een drijvende kracht te maken voor groei en herindustrialisatie van het continent. Het plan moet de 27 lidstaten helpen de overgang naar een koolstofarme economie te maken en tegelijkertijd gelijke tred te houden met Chinese en Amerikaanse concurrenten. Volgens Neil Makaroff, directeur van de denktank Strategic Perspectives, vertegenwoordigt dit pact een paradigmaverschuiving in het Europese industriebeleid.
De Commissie is ook van plan de energiekosten voor de industrie, met name voor energie-intensieve sectoren zoals staal en cement, te verlagen. Daarnaast wil ze de sector van schone technologieën versterken, die van cruciaal belang zal zijn voor concurrentievermogen en groei. Victor Van Hoorn van Cleantech for Europe beschouwt deze stap als de juiste richting, die pragmatisme in de Green Deal brengt.
De Commissie stelt ook groepsinkopen van kritieke grondstoffen en een diversificatie van toeleveringsketens voor. Tegelijkertijd benadrukt ze dat ze Europese bedrijven zal beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Toch waarschuwen sommige critici dat dit plan de doelstellingen van de Green Deal zou kunnen verzwakken. De Commissie blijft echter bij haar engagement om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.