"Europa staat op een keerpunt: versterk onze concurrentiekracht of verlies investeringen, waarschuwt BusinessEurope. Innovatie, decarbonisatie en lagere energiekosten zijn cruciaal voor economisch herstel. #EUcompetitiveness" (219 karakters)
De Europese economie bevindt zich op een cruciaal keerpunt, waarbij het versterken van concurrentiekracht een dringende prioriteit is. Dit stelt Markus J. Beyrer, directeur-generaal van BusinessEurope, in een gesprek met Euronews.
"Europa moet nu beslissen of het de zwaktes in het systeem wil aanpakken," benadrukt Beyrer. "Als we niet tijdelijk handelen, zal investeringskapitaal Europa blijven verlaten."
Deze waarschuwing komt op een moment dat EU-leiders bijeenkomen voor een top waar defensie-uitgaven centraal staan. Desondanks blijft het verbeteren van concurrentievermogen hoog op de bredere agenda van de Europese Unie.
In januari presenteerde de Europese Commissie het "Competitiveness Compass"-plan, een initiatief dat voortbouwt op het werk van voormalig politicus Mario Draghi. Dit kader richt zich op innovatie, onder meer door de adoptie van nieuwe technologieën zoals AI, en biedt een strategie voor decarbonisatie.
Daarnaast wil het plan Europese toeleveringsketens versterken en afhankelijkheden verminderen—een steeds urgenter thema gezien de groeiende geopolitieke spanningen.
"Europa moet zich positioneren als een stabiel continent in een onzekere wereld,"
aldus Beyrer.
Volgens hem zijn lagere energiekosten, meer geschoolde arbeidskrachten en minder bureaucratie essentieel voor een sterke economie. "Europa kan alleen sterk zijn als zijn economie gezond is, en daar moet nu werk van worden gemaakt," voegt hij toe.
Hoewel de eurozone in 2024 een groei van 0,9% liet zien—bijna het dubbele van 2023—vertraagde de economische activiteit tegen het einde van het jaar en begin 2025. Bedrijven profiteren weliswaar van dalende inflatie en rentetarieven, maar onvoorspelbaar handelsbeleid van de Amerikaanse regering werpt een schaduw over de vooruitzichten.
De VS heeft al tarieven van 25% op staal- en aluminiumimporten ingesteld en dreigt met een heffing van 200% op Europese alcoholproducten. Extra tarieven worden verwacht in april, waarna de EU naar verwachting met tegenmaatregelen komt.
Christine Lagarde, president van de ECB, waarschuwde dat vergeldingsmaatregelen en een zwakkere euro de inflatie met ongeveer een half procentpunt kunnen doen stijgen. Dit zou het renteverlagingspad van de ECB kunnen verstoren, wat negatieve gevolgen zou hebben voor bedrijven en consumenten.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.