De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd om spaargeld van burgers in strategische investeringen te storten. Doel: economie versterken en concurrentievermogen behouden via de Spaar- en Investeringsunie (SIU).
De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd om tot 10 biljoen euro aan bankdeposito's van burgers om te leiden naar strategische investeringen. Het doel is om de Europese economie te versterken en het mondiale concurrentievermogen te behouden. Volgens Maria Luis Albuquerque, de commissaris voor financiële diensten, is de huidige situatie onbevredigend, omdat veel burgers geen behoorlijk rendement op hun spaargeld krijgen.
Kapitaal ontbreekt niet in de EU – Europese huishoudens sparen jaarlijks 1,4 biljoen euro, aanzienlijk meer dan de 800 miljard euro in de VS. Toch stroomt elk jaar 300 miljard euro van deze besparingen naar markten buiten de EU. De voorgestelde Unie voor Sparen en Investeren (SIU) heeft tot doel deze kansen te benutten en spaargeld naar productieve investeringen te leiden.
Volgens Albuquerque is het doel om voorwaarden te scheppen die aantrekkelijke mogelijkheden, concurrerende rendementen en lage barrières voor investeringen in Europa bieden. Mario Draghi waarschuwde in zijn rapport over concurrentievermogen dat de EU tegen 2030 minstens 750–800 miljard euro per jaar nodig zal hebben om gelijke tred te houden met mondiale spelers zoals de VS en China.
Openbare financiering alleen is niet voldoende om de ambities van de Unie te realiseren, daarom onderzoekt de EU manieren om privékapitaal verder te mobiliseren en de toegang tot financiering voor Europese bedrijven te vergemakkelijken. Binnen het kader van de SIU zal de Commissie belemmeringen wegnemen die verzekeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen ervan weerhouden in aandelen te investeren.
De Commissie is ook van plan de EU-regels voor securitisatie te herzien om middelen van banken vrij te maken en een betere ondersteuning van bedrijven mogelijk te maken. De EU vertrouwt op de Europese Investeringsbank en nationale promotiebanken om private investeerders aan te trekken voor medefinanciering van projecten die de economie en de politieke doelstellingen van de Unie ondersteunen.
Tegelijkertijd zal de EU ernaar streven inefficiënties binnen de interne markt te verminderen en regelgevende en toezichthoudende belemmeringen voor grensoverschrijdende operaties weg te nemen. Dit moet bedrijven helpen om binnen de EU uit te breiden. Volgens Albuquerque kunnen Europese bedrijven de voordelen van de interne markt niet volledig benutten, wat een concurrentienadeel vormt.
De Europese banksector blijft in vergelijking met de VS gefragmenteerd en klein. JPMorgan heeft bijvoorbeeld een grotere marktkapitalisatie dan de tien grootste banken in Europa samen. De Commissie is van plan maatregelen in te voeren die een gelijke behandeling van alle financiële marktdeelnemers in de EU waarborgen.
Het voorstel heeft gemengde reacties opgeroepen. Volgens Thierry Philipponnat, hoofdeconoom van Finance Watch, is de SIU slechts een herhaling van de doelstellingen voor de kapitaalmarkten uit 2020. Philipponnat benadrukte dat de SIU zonder een herziening van de openbare financiën niet de verwachte resultaten zal opleveren. De Europese Federatie van Banken daarentegen gelooft dat de SIU meer is dan alleen een rebranding, omdat het breder is dan het langlopende project van de kapitaalmarkten.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.