EU waakt voor Chinese staal- en elektronica-imports door handelsoorlog. Overcapaciteit dreigt naar EU-markt te verschuiven na Amerikaanse tarieven. Commissie bereid zich te verdedigen.
De Europese Commissie houdt de invoer van Chinese staal- en elektronische producten nauwlettend in de gaten, nu handelsspanningen tussen de VS en China kunnen leiden tot een verschuiving van handelsstromen naar de EU-markt.
Volgens deskundigen zouden Chinese overcapaciteiten, vooral in sectoren zoals staal, elektronica en hernieuwbare energie, de Europese markt kunnen overspoelen. Dit komt doordat de VS recentelijk cumulatieve tarieven van 54% heeft ingevoerd op Chinese importen, waardoor exporteurs op zoek gaan naar alternatieve bestemmingen.
Een hoge EU-functionaris benadrukte:
"Er kan handelsverschuiving optreden, waarbij landen die hun goederen niet langer naar de VS kunnen exporteren, alternatieve markten zullen zoeken."
De functionaris voegde hieraan toe:
"Natuurlijk staan wij klaar om onze markt te beschermen. We zullen niet zomaar elke hoeveelheid absorberen."
China’s binnenlandse staalconsumptie is afgenomen door een vertraging in de bouwsector, wat het risico vergroot dat overtollige voorraden naar Europa worden geëxporteerd. "Staal wordt in China niet meer voldoende lokaal verbruikt," merkte dezelfde functionaris op.
Wereldwijde staalovercapaciteit zal naar verwachting toenemen van 602 miljoen ton in 2024 tot 721 miljoen ton in 2027, volgens recente gegevens van de OESO. Dit overschot is meer dan vijf keer zo groot als de totale staalproductie van de EU, zo meldt Eurofer, de Europese staalindustrie-organisatie.
Naast staal vormen ook elektronische apparaten en hernieuwbare energieproducten, zoals zonnepanelen en windturbines, potentiële risico’s voor de Europese markt. Elektrische voertuigen, die sinds november 2024 al onder EU-tarieven vallen, behoren eveneens tot de producten waarvan overcapaciteit verwacht wordt.
De Commissie verhoogt haar monitoring van de wereldwijde markten nu de wederzijdse Amerikaanse tarieven voor China en andere landen op 5 en 9 april van kracht worden. "We hebben eerder soortgelijke situaties meegemaakt, bijvoorbeeld in 2017 toen de VS de markt voor Chinese staalimport sloot. Toen hebben we beschermende maatregelen genomen," aldus de EU-functionaris.
Beschermende maatregelen, toegestaan onder WTO-regels, maken het mogelijk om importen van bepaalde producten te beperken bij een plotselinge toestroom. "Voor staal hebben we dit al enige tijd. Het is nog te vroeg om te zeggen of andere sectoren dit ook nodig hebben, maar we volgen de situatie op de voet," concludeerde de functionaris.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.