De EU heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen terwijl Donald Trump aandringt op onderhandelingen over Oekraïne, wat twijfels oproept over de effectiviteit op lange termijn.
De Europese Unie heeft een nieuw pakket sancties tegen Rusland goedgekeurd, te midden van Donald Trumps druk om onderhandelingen te starten over de toekomst van Oekraïne. Deze stap roept vragen op over de blijvende effectiviteit van de bestaande zware maatregelen. Marco Rubio, Trumps minister van Buitenlandse Zaken, suggereerde dat de EU uiteindelijk moet deelnemen aan gesprekken over versoepeling van de sancties tegen het Kremlin. Hij benadrukte dat alle partijen concessies moeten doen en ontkende dat Europa wordt buitengesloten.
Ondanks de toenemende diplomatieke druk blijft de EU vasthouden aan haar harde lijn tegen het Kremlin. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde dat de unie vastberaden is om de druk op Rusland te handhaven. De deal tussen de ambassadeurs is bewust getimed om samen te vallen met de derde verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne. Het nieuwe sanctiepakket is het zestiende sinds februari 2022. Een belangrijk onderdeel van de sancties is het verbod op de invoer van Russisch primair aluminium – een maatregel die eerder werd besproken maar niet werd goedgekeurd vanwege bezorgdheid over economische gevolgen bij sommige lidstaten. Russisch aluminium vertegenwoordigde ongeveer 6% van de EU-import, maar dit aandeel is de afgelopen jaren gedaald doordat Europese fabrikanten alternatieve leveranciers zoeken.
Het nieuwe sanctiepakket richt zich ook op de Russische "schaduwvloot" – een verzameling oude, onverzekerde tankers die worden gebruikt om westerse sancties te omzeilen en essentiële olie-inkomsten te behouden om de oorlog in Oekraïne te financieren. Deze schepen worden ervan verdacht misleidende praktijken te gebruiken, zoals het manipuleren van gegevens, het uitschakelen van transponders om detectie te vermijden en het uitvoeren van schip-tot-schip-overdrachten om de herkomst van de olie te verbergen. De EU vreest dat de slechte technische staat van deze schepen kan leiden tot milieucatastrofes nabij EU-gebied.
Met de nieuwe sancties worden 73 extra schepen toegevoegd aan de zwarte lijst van de EU, waardoor het totale aantal nu meer dan 150 bedraagt. Al deze schepen krijgen geen toegang tot EU-havens of -diensten. Bovendien kunnen, volgens de herziene juridische tekst, ook eigenaren, exploitanten en kapiteins van deze schepen worden gesanctioneerd.
Naast de maatregelen tegen de scheepvaart omvat het nieuwe sanctiepakket ook de uitsluiting van 13 Russische banken uit het SWIFT-betalingssysteem en het intrekken van de uitzendlicenties van acht Russische media. De formele goedkeuring van de sancties wordt verwacht tijdens de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel op maandag.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.