Belgisch bedrijfsleven optimistischer door herstelverwachtingen. Duitse economie toont tekenen van opleving, wat ook positief kan uitpakken voor België.
Het vertrouwen van Duitse bedrijven is in maart aanzienlijk verbeterd, mede dankzij een opleving in de industrie en optimisme over grote overheidsinvesteringen.
De ifo-bedrijfsindex steeg in maart naar 86,7, het hoogste niveau in zeven maanden, tegenover 85,3 in februari. Deze stijging kwam overeen met de verwachtingen van analisten.
Zowel de huidige bedrijfsbeoordelingen als de toekomstverwachtingen lieten een verbetering zien. De ifo-verwachtingsindex, een belangrijke indicator voor het economisch sentiment, bereikte 87,7, het hoogste niveau in acht maanden. Ook de ifo-actualiteitsindex steeg van 85,6 naar 87,7.
"Het sentiment onder Duitse bedrijven is opgeklaard," verklaarde Clemens Fuest, voorzitter van het ifo Instituut. "Bedrijven waren tevredener over hun huidige situatie en hun verwachtingen zijn merkbaar gestegen. Er is hoop op herstel."
In de industrie verbeterde het sentiment aanzienlijk, met minder voorzichtigheid over toekomstige ontwikkelingen. Hoewel de orderportefeuilles licht daalden, beoordeelden bedrijven hun huidige situatie positiever. Ook in de dienstensector nam het vertrouwen toe, vooral bij architecten- en ingenieursbureaus.
De handelssector liet eveneens een verbetering zien, met minder pessimisme over toekomstige vooruitzichten. In de bouwsector was de stemming wat positiever, hoewel een gebrek aan orders nog steeds een zware last vormt.
Recent onderzoek van S&P Global bevestigde deze trend. De Duitse PMI-index voor het bedrijfsleven steeg naar 50,9 in maart, het hoogste niveau in tien maanden. Dit werd vooral gedreven door een sterke opleving in de industrie, waar de productie voor het eerst sinds 2022 weer aantrok.
"Fabrikanten hebben hun productie voor het eerst in bijna twee jaar opgeschroefd,"
zei Dr. Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank. Hij wees op de positieve invloed van het recent goedgekeurde investeringsplan van €500 miljard voor infrastructuur en defensie.
Toch bleef de dienstensector achter. De PMI voor diensten daalde naar 50,2, wat wijst op bijna stagnatie. Nieuwe orders namen af en bedrijven hadden moeite hogere kosten door te berekenen.
Op de financiële markten reageerden beleggers positief. De DAX steeg met 0,8%, mede door geruchten over soepelere Amerikaanse tarieven. Bayer AG (+4%), BMW AG (+1,6%) en Deutsche Börse (+1,5%) waren de grootste stijgers.
Ook andere Europese beurzen boekten winst. De Euro STOXX 50 klom met 0,4%, terwijl de Italiaanse FTSE MIB en Spaanse IBEX 35 respectievelijk 0,8% en 0,9% wonnen.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.