BMW verkoopt in China slechtste kwartaal sinds 2020, met wereldwijde daling van 1,4%. Elektrische wagens doen het wel goed in Europa (+64,2%). Trump's autotarieven bedreigen de sector.
De Duitse autofabrikant BMW heeft in het eerste kwartaal van 2025 een wereldwijde verkoopdaling van 1,4% gemeld, met name door zwakke vraag in China. In totaal werden er 586.149 voertuigen geleverd.
Hoewel de verkoop in Europa met 6,2% steeg ten opzichte van vorig jaar, werd de wereldwijde prestatie gedrukt door een daling van 17,2% in China. Dit is het slechtste eerste kwartaal voor BMW in China sinds 2020.
In Duitsland daalde de verkoop met 1,3%, terwijl de vraag in de Amerikaanse markten juist toenam. In de regio’s Amerika en de VS steeg de verkoop met respectievelijk 5,4% en 4,1%.
BMW heeft moeite om te concurreren met lokale Chinese automerken zoals BYD. Daarnaast heeft de vastgoedcrisis in het land en de economische nasleep de vraag naar auto’s verder onder druk gezet.
Ook andere Europese autofabrikanten, waaronder Porsche, Mercedes-Benz en Volkswagen, kampen met lagere verkopen in China.
Een lichtpunt voor BMW was de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. In Europa steeg de verkoop van elektrische modellen met 64,2% op jaarbasis. Wereldwijd werden er 109.516 volledig elektrische BMW-, MINI- en Rolls-Royce-modellen verkocht, een stijging van 32,4%.
"Eén op de drie MINI’s die in Europa worden verkocht en meer dan de helft van de verkochte MINI’s in China zijn volledig elektrisch,"
zei Jochen Goller, lid van de raad van bestuur van BMW, verantwoordelijk voor klanten, merken en verkoop.
Hij voegde toe: "We zijn optimistisch dankzij een sterke groei in nieuwe bestellingen voor alle aandrijftechnologieën, vooral in onze thuismarkt Duitsland."
De successen van BMW’s elektrische modellen staan in contrast met de uitdagingen waar andere autofabrikanten mee kampen tijdens de overgang van benzine- en dieselvoertuigen. Europese bedrijven wijzen op veranderende emissiedoelen, ontoereikende stimuleringsregelingen, concurrentie van goedkopere Chinese merken en een trage uitrol van laadinfrastructuur.
De recente verkoopcijfers geven een beeld van BMW’s situatie vóór de invoering van nieuwe Amerikaanse importtarieven onder president Trump. Vorige week kondigde hij een heffing van 25% op geïmporteerde auto’s aan, terwijl tarieven op auto-onderdelen vanaf 3 mei van kracht worden.
BMW gaf eerder aan dat handelsspanningen tussen de VS, China en de EU de winst dit jaar met ongeveer €987 miljoen kunnen verminderen. Autofabrikanten staan voor een moeilijke keuze: de kosten zelf dragen, leveringen aan de VS beperken, of productie naar de VS verplaatsen.
Hoewel de laatste optie de Amerikaanse overheid wellicht aanspreekt, twijfelen experts aan de haalbaarheid ervan. De handelspolitiek van Trump blijft onvoorspelbaar, wat bedrijven terughoudend maakt om grote operationele veranderingen door te voeren. Een mogelijke economische vertraging vormt een extra risico.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.