Belgische antitrustwaakhond boet Apple €150 miljoen voor oneerlijke datapraktijken. Franse regulator veroordeelt implementatie van App Tracking Transparency als marktmachtmisbruik. Lees meer over de spanning tussen Big Tech en EU-wetgeving.
De Franse mededingingsautoriteit heeft Apple een boete van €150 miljoen opgelegd vanwege de manier waarop het bedrijf zijn gegevensverzamelingssysteem implementeert. De Autorité de la Concurrence oordeelde dat Apple zijn dominante marktpositie misbruikte bij de distributie van mobiele applicaties op iOS en iPadOS.
Hoewel de toezichthouder het gegevensverzamelingsinstrument van Apple niet rechtstreeks veroordeelde, stelde hij vast dat de voorwaarden rond de implementatie ervan neerkwamen op een misbruik van een dominante positie. Deze beslissing valt in een periode van toenemende spanningen tussen de VS en de EU over de regulering van grote technologiebedrijven.
Centraal in de uitspraak staat Apples systeem voor gegevensverzameling, dat volgens de autoriteit verder gaat dan noodzakelijk is. De regulator noemde de aanpak "noch noodzakelijk, noch evenredig" met het door Apple aangevoerde doel om persoonsgegevens te beschermen.
In 2021 introduceerde Apple App Tracking Transparency (ATT), een functie die gebruikers meer controle over hun gegevens moet geven. Het systeem vraagt toestemming voor gegevensverzameling in apps van derden, waardoor gerichte advertenties worden beperkt tenzij de gebruiker expliciet toestemming geeft.
Hoewel Apple ATT presenteert als een privacyverbetering, stellen Franse toezichthouders dat het systeem ook concurrenten kan benadelen door hun toegang tot waardevolle gegevens te beperken. Dit zou volgens hen Apple's dominante positie versterken.
De Autorité de la Concurrence bekritiseerde met name de implementatiemethoden, die volgens hen
"het gebruik van apps van derden kunstmatig bemoeilijken en het neutrale kader verstoren, ten nadele van kleinere uitgevers die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten."
Volgens de Franse waakhond worden gebruikers geconfronteerd met meerdere toestemmingsverzoeken, waardoor het gebruik van externe apps onnodig complex wordt. Bovendien moet toestemming voor advertentietracking slechts één keer worden geweigerd, terwijl gebruikers voor andere vormen van tracking steeds opnieuw een tweede keer moeten bevestigen.
Dit leidde tot een asymmetrisch systeem, waarbij uitgevers dubbele toestemming moesten verkrijgen, terwijl Apple voor eigen apps geen vergelijkbare vereisten hanteerde.
Apple verdedigde ATT in een verklaring en benadrukte dat het systeem "gebruikers meer privacycontrole biedt via een duidelijke en eenvoudige prompt over tracking." Het bedrijf voegde toe dat deze prompt consistent is voor alle ontwikkelaars, inclusief Apple zelf, en dat de functie brede steun geniet bij consumenten en privacyorganisaties.
De EU zal naar verwachting binnenkort twee onderzoeken naar Apple afronden onder de Digital Markets Act. Eén onderzoek richt zich op de regels van de App Store, terwijl een ander de browserkeuzemogelijkheden op iPhones onder de loep neemt.
Internationaal Schuldenregister
Zorg ervoor dat uw financiële geschiedenis echt schuldenvrij is met een gedetailleerde controle in het schuldenregister.